Historiaa vuosien takaa

Kaikki juontaa juurensa jostain. Maalaispuutarhan juuret juontavat Särkisalmelle nykyisen Imatrantien ja Savonlinnaan johtavan tien risteykseen Anni ja Matti Wainion perheeseen ja sekatavarainkauppaan lähes 100 vuoden taakse.

Kuvassa Wainion kauppa noin vuonna 1920 Särkisalmessa. Vaalea naishahmo aidan vieressä on Matti Wainion äiti Maria Waris (o.s. Neuvonen), joka leskeksi jäätyään pienen pojan äitinä alkoi pitää ompelimoa Särkisalmessa.

Isoisäni Matti Wainio hoiteli kauppaansa menestyksellisesti aina sotiin saakka. Anni-rouva, joka oli muuttanut varsinais-Suomen Hinnerjoelta tänne Karjalaan, kasvatti pirttiviljelmän lisäksi myös upeaa puutarhaansa sekä kestitsi karjalaistuneella vieraanvaraisuudellaan kaikkia talossa käyviä arvovaltaisiakin vieraita. Annin äidin isä oli kuuluisa Korven tohtori Johan Lundgren, jolta puutarhaviljelyn ja luontaislääkinnän taidot periytyivät eteenpäin Annille. Annin ja Matin lapset, Hellä, Tyyni, Oiva ja Aarre, kasvoivat varsin vilkkaassa kauppatalon ympäristössä Anni-äidin ja palvelusväen paapomina. Matti-isä sen sijaan teki kannattavia hankintamatkoja Pietariin, Viipuriin ja Helsinkiin. Osaltaan Matti vaikutti myös Parikkalan kunnalliselämään omalla persoonallaan. Särkisalmi on myös saanut nimensä Matti Wainion antamana, kun junarata saatiin valmiiksi ja pysähdyspaikalle tarvittiin nimi.

Tässä kuvassa Anni Wainio lapsineen ja kastelukannuineen sekä Matti Wainio palvelusväkineen portaalla seisomassa.

Wainion sekatavarainkauppa lopetti toimintansa sotien jälkeen Matti Wainion poistuttua pilven reunalle. Kauppiaan verta periytyi vielä kuitenkin seuraaville sukupolville ja nyt Wainion sekatavarainkauppa on saanut uuden muodon virtuaalimaailmassa Anni ja Matti Wainion perinteitä vaalien uudella vuosituhannella ja Maalaispuutarhan muodossa. Annin perintökukat, käsityötaidot ja hersyvä huumori kukkivat tässäkin puutarhassa ja Matin nimikin on periytynyt jo neljännelle polvelle.

Maalaispuutarha jatkaa ja vaalii Wainion Matin ja Annin käsityöläis- ja kauppiasperinteitä kolmannessa polvessa tästä eteenpäin.